Tweede zondag van de 40dagentijd Vorige Volgende

Tweede zondag van de 40dagentijd

Tijdens de 40-dagentijd en worden de 7 kruiswoorden behandeld. Ook wij als groep liturgisch bloemschikken willen onze bijdrage leveren door elke zondag weer een schikking op de tafel te zetten die van toepassing is op het kruiswoord/kernwoord van die zondag.
Elke zondag zal er een basisschikking zijn, die bestaat uit een ondergrond, een koperen bak, een jute doek, paarse doek en het Hugenotenkruis.
Het jute staat symbool voor boete en de paarse doek is de kleur van ingetogenheid, inkeer en vasten. Het Hugenotenkruis is het symbool voor alle Christenen.

Het Hugenotenkruis bestaat uit een Maltezer kruis, waarvan de vier gelijke armen, wijd uiteenlopend aan de top met de pijlpunten naar binnen gekeerd, onderling zijn verbonden met een cirkelvormig motief. De cirkel zou de gestyleerde doornenkroon van Jezus kunnen voorstellen. Het kruis wordt daardoor ervaren als een symbool van wedergeboorte.

Tussen de armen zijn 4 harten aangebracht, het symbool van de liefde dat gelovigen moet herinneren aan het gebod ‘Hebt elkander lief’. De harten worden ook als lelies gezien. Ze kunnen staan voor liefde, trouw, reinheid en oprechtheid, een hartelijke en open houding ten aanzien van God.
De uiteinden van het kruis, bevatten 8 knopjes of parels. Deze staan symbool voor de acht zaligsprekingen uit de Bergrede.
De 12 punten die het kruis in totaal telt, staan symbool voor de 12 artikelen, de apostolische belijdenis van het algemeen christelijk geloof.
Onderaan het kruis hangt een duif, het symbool van de Heilige Geest die uit de hemel op de aarde neerdaalt. De duif verwijst ook naar vrijheid en vrede.

"Ik heb dorst", Joh.19-28.
Het kernwoord is Verlangen.
De glazen kan met water verwijst naar "Gelukkig zijn zij die dorsten naar gerechtigheid ".
"Ik ben het levende water, wie daar van drinkt zal nooit meer dorsten".
De klimop is het symbool van trouw en hoop.